About Us

Udruženje “Mejker” predstavlja zajednicu čistih hardveraša i zaljubljenika u elektroniku. Ovaj pokret je nastao iz želje da se na jednom mestu okupe inženejeri koji se interesuju za oblasti mikroelektronike, elektronike i programiranja. Zoran Rončević, ispirisan ovom idejom, je pre dve godine formirao ovo udruženje. Mejkerska zajednica svoje znanje prenosi drugima, promovišući rad na različitim uređajima poput Arduina, Raspberry Pi i slično.

Održavajući meetup-e i radionice, Udruženje “Mejker”, između ostalog, ima za cilj da edukuje generacije koje dolaze. U skladu sa ovim, zajednica je ostvarila saradnju sa novosadskom gimnazijom “Jovan Jovanović Zmaj”, Politehničkom školom za nove tehnologije iz Beograda, kao i Srednjom tehničkom školom iz Sombora. Zajedno sa svojim partnerima Udruženje “Mejker” je uspelo da zainteresuje srednjoškolce za elektroniku

Cilj Udruženja “Mejker” je da podstiče kreativnost, inovacije i preduzetništvo u oblasti elektronike i “Internet of Things”. Projekti koje ćemo realizovati biće bazirani na opšte poznatim platformama kao što su Arduino, Raspberry, Intel, Beaglebone ….

Aktivnosti koje će se preduzimati u radu obuhvataće :

  • formiranje Kreativne radionice “Maker”
  • organizovanje seminara
  • izložbe radova i razmene ideja
  • pokretanje sekcija u gimnazijama i srednjim školama

Većinu aktivnosti će obavljati volonteri i svi oni koji žele da doprinesu razvoju grupe. Planiramo i organizaciju stručnih kurseva koji bi bili predviđeni za lično usavršavanje polaznika.